diumenge, 10 de gener del 2016

Gràcies, president Mas

Gràcies, president Mas.

Gràcies per haver trobat el desllorigador per a confegir un pacte independentista entre JxS i la CUP, i haver-ho fet amb generositat: no ha de ser fàcil prendre la decisió d'apartar-se.

Crec que heu sigut un bon president. D'entrada, sempre heu fet allò que heu dit (trencant amb la dinàmica històrica convergent). Heu sabut escoltar, encara que no sempre heu pogut trobar una solució a les demandes que us plantejaven (més per l'ofec fiscal de la Generalitat que per una altra cosa).

Pel que fa al procés, vau escoltar el poble. I, quan ha calgut, heu enginyat solucions que permetien avançar (com la famosa pregunta del 9-N). A més, heu recosit tantes vegades com ha calgut les esquerdes dins el sobiranisme (amb la pregunta del 9-N, després amb la coalició JxS, ara amb l'acord amb la CUP).

De més a més, amb la vostra renúncia i l'entronització d'en Carles Puigdemont, heu donat una lliçó de política als poders de Madrid. I, també, a la CUP. Aquesta organització en què una part important és responsable i entén que ha d'arribar a acords amb altri, però en què una altra part són irresponsables i defugen prendre decisions. Amb la via Puigdemont, de passada heu anul·lat políticament la CUP irresponsable (durant aquesta legislatura, no tindran més remei que acceptar totes les propostes polítiques que vinguin del JxS i del govern català). Els està bé: així paguen la seva supèrbia (es pensaven que amb 10 diputats podien fer que tot el Parlament dugués a terme les seves polítiques). Ara no podran fer prosperar cap de les seves iniciatives polítiques. Els està bé, com dic: si haguessin sigut més humils, tindrien més opcions de fer prosperar les seves propostes, pactant-les amb JxS (i la participació de CSQP, si calgués). Ara no podran fer res. És el preu que han de pagar per tanta supèrbia i irresponsabilitat, i algú madur i veterà com vós ho ha aconseguit.

Realment, amb la vostra trajectòria política des del 2012, i més concretament en els moments complicats (la crisi pre-9-N, la crisi post-9-N, les desavinences amb ERC, ara la possibilitat que la legislatura decaigués), heu demostrat que sou un gran polític (la darrera acció, és a dir, la maniobra per a desactivar políticament la part de la CUP irresponsable, és una obra mestra).

Crec que sou el millor polític que ha tingut Catalunya des d'en Macià.

Ara només desitjo que el vostre capital polític s'aprofiti també per al procés d'independència. Espero que no us aparteu del tot de l'acció política. Tenim un equip d'altura, amb noms excel·lents per a tirar-ho endavant (en Puigdemont, en Jonqueras, en Romeva, en Bel, na Casals, na Munté, en Baños, na Forcadell, abans en Vila d'Abadal, n'Altafaj, el jutge i ara senador Vidal, els eurodiputats Tremosa, Maragall o Terricabras, el Consell Assessor per a la Transició Nacional, en Sànchez...). Però el vostre capital polític és majúscul. Així que espero veure-us en actes, en cancelleries, en fòrums internacionals, arreu on calgui. Segur que encara podeu aportar molt, encara que sigui lluny de la primera línia que és la presidència de la Generalitat, però amb molta eficàcia.

Moltíssimes, moltíssimes gràcies, president Mas.

1 comentari:

  1. No parlo per tu, però sembla mentida com la gent a posteriori analitza les coses de manera diferent a com ho feia fa unes hores. Tots, absolutament tots, els que fins fa unes hores deien que mai es podria acceptar que la cup vetés el Mas, ara aplaudeixen que Mas es faci enrere del que deia i lloen la seva generositat. He llegit gent que criticava durament Tardà quan insinuava que Mas havia de fer el que ha fet (posar algú de Convergència), i que ara parlen de Mas com si fos nostre Senyor que es sacrifica pel poble.
    Per altra part, és curiós com ara que Mas ha pres aquesta decisió, a toro pasado molts insinuen que és una manera intel·ligent de salvar cul davant dels greus problemes de CIU (corrupció, seus embargades...).
    Se gura net hi ha de tot. Molts, moltíssims pensaven que si els de la cup tenien una mania simbòlica (treure Mas) però estaven disposats a posar u convergent (incomprensible aquest personalisme en un grup com les CUP), era molt fort que Mas ss'en test és a co servar el càrrec. Però no ho deien.
    Mas ha estat astut (se'n surt com un heroi dóna temps al seu partit conservant la presidència...), però lent, massa lent. Tant que ha minat l'autoestima de molts catalans:hem fet un ridícul espantós

    ResponElimina

Tota opinió serà benvinguda, incloent-hi (més ben dit: sobretot) la discrepant; sempre, és clar, que sigui respectuosa amb tothom.