dijous, 2 d’agost del 2012

Del #novullpagar al #forabarreres!

El moviment social #novullpagar (de protesta contra el tracte injust que pateix Catalunya en matèria de peatges) té més volada del que molts voldrien. És clar que la premsa afecta al règim mira de minimitzar-ho o ridiculitzar-ho... Però el fet és que va guanyant dimensió. I no em refereixo a dades quantitatives, sinó a dades qualitatives. En efecte, ha pujat el nivell de protesta. Fins ara es limitava a arribar a un peatge i dir “No vull pagar!”. Ara ja consisteix a llevar barreres.

Per als incrèduls. El 29-7-2012 el Govern espanyol va decidir, sense avís previ, d’apujar un 7,5% els peatges de les autopistes de titularitat estatal. A aquesta pujada cal afegir-hi l’augment de l’impost d’activitats econòmiques (IVA) previst per a l’1-9-2012. Bastanta gent s’indigna i Solidaritat Catalana per la Independència organitza un #novullpagar d’urgència per al 30-7-2012. El peatge on es van concentrar les queixes va ser el de Mollet. Però aquell mateix dia tenia lloc a la Devesa de Girona un macroconcert per la independència de Catalunya, i vaig pensar que als peatges de Girona també hi hauria protestes. No va haver-n’hi; només quatre van anar-hi... amb una clau anglesa!, i van intentar desmuntar la barrera. Podeu veure la notícia del Telenotícies Migdia de TV3 en què ho explica.

Al cap de dos dies, l’1-8-2012, els bombers, com a acte de protesta contra les retallades, van acudir als peatges de Martorell, Maçanet i Rubí i van aixecar-ne les barreres, convidant tothom a passar sense pagar (vegeu les notícies aquí i aquí). La cosa només es va acabar quan va aparèixer la polícia.

El #novullpagar, cosa de friquis? Un moviment a menystindre? El que comença com una simple frase a mitjanit ha desembocat en intents de desmuntar barreres. Demà passat se’n trobaran alguna de serrada. I alerta que entre l’independentisme hi ha experiència en aquest camp (els d’Anoia tenen traça a serrar estructures de ferro en forma de toro). Potser que els poderosos hi vagin pensant, que demà potser es trobaran sense les seves barreres feudals... i potser fins i tot sense la seva confortable cadira.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tota opinió serà benvinguda, incloent-hi (més ben dit: sobretot) la discrepant; sempre, és clar, que sigui respectuosa amb tothom.