divendres, 10 de gener del 2014

La viabilitat legal i institucional de la declaració unilateral d’independència (DUI)

Hom diu que, si finalment no hi ha consulta sobre la independència de Catalunya, anem abocats a un avançament electoral, que tindria un caràcter plebiscitari, és a dir, la gent votaria els partits en clau independència sí / independència no. Si, en aquestes eleccions, els partits que es presenten amb un programa clarament independentiste guanyen les eleccions, aleshores el Parlament català estaria facultat per a proclamar una declaració unilateral d’independència (DUI).

No cal dir que els unionistes combaten la possibilitat d’una DUI. Els més durs ho titllen directament d’il·legalitat. De la seva banda, els més tous -el director de La Vanguardia, per exemple- fan veure que són la veu del seny i alerten que això és molt complicat, que ningú no reconeixeria Catalunya (esdevindria un estat pària) i que quedaríem apartats de la civilització.

A tots dos grups els podem dir que la independència dels Estats Units d’Amèrica (EUA) respecte del Regne Unit també va ser unilateral. O la d’Eslovènia respecte de Iugoslàvia. I tantes altres, com quan Holanda, Portugal o diversos països llatinoamericans es van independitzar d’Espanya. I Espanya no ha tingut cap impediment per a reconèixer aquests Estats i tindre-hi relacions més avant.

Per tant, la independència de Catalunya via DUI té el mateix valor que la dels EUA.

Alguns unionistes van un poc més enllà i, per a referir-se a la DUI, parlen de la via de Kosovo o via kosovar. Ho fan perquè a Kosovo va haver-hi persecució i matances, i volen donar a entendre que a Catalunya podria passar una cosa similar.
 

Cal aclarir una altra cosa. Kosovo va proclamar la independència el 2008. Sèrbia va dur el cas al Tribunal Penal Internacional (TPI) de l’Haia. Aquest tribunal va determinar el 201o que, amb la declaració unilateral d’independència, Kosovo no havia violat cap llei internacional. D’aquesta manera es va obrir jurisprudència per a casos similars.

Per tant, als qui parlen de via de Kosovo o via kosovar hauríem de corregir-los i fer-los notar que, en realitat, estan parlant de la via del TPI. És un tribunal qui ha validat legalment aquesta via. En resum: quan algú digui “Que és que vols que Catalunya segueixi les passes de Kosovo?”, cal respondre-li: “No: la via del Tribunal Penal Internacional”. Que en el fons és la mateixa via seguida anys abans per Eslovènia i tants altres països.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tota opinió serà benvinguda, incloent-hi (més ben dit: sobretot) la discrepant; sempre, és clar, que sigui respectuosa amb tothom.