diumenge, 28 de gener del 2018

Pronòstic: l'estiu del 2018 s'acorda un referèndum d'independència per a Catalunya

Amb els resultats de les eleccions catalanes del 21-12-2017, l'únic candidat amb prou suports per a presidir la Generalitat és en Carles Puigdemont.

El 27-1-2018, el Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha dictaminat que en Puigdemont (ara a l'exili a Bèlgica) pot presentar-se a la sessió d'investidura a la presidència de la Generalitat (prevista per al 30-1-2018). Però ha dit que hi ha de ser presencialment (res de telematicitat) i amb permís del jutge Llarena (del Tribunal Suprem). Si no es donen aquestes condicions (per exemple, que en Puigdemont hi anés sense permís del jutge), la investidura no seria vàlida.

El TC s'ha extralimitat clarament, perquè diu en quines condicions s'ha de fer una investidura, quan això competeix exclusivament a la mesa del Parlament.

(Però bé: el Govern espanyol i la justícia espanyola s'han saltat moltes lleis des del setembre del 2017: violació de secret postal, coartació de la llibertat d'expressió, coartació de la llibertat de reunió, judicis per delictes d'opinió, garrotades de policies a gent pacífica i indefensa, presó preventiva per a persones que --segons molts juristes- no té sentit, convocatòria d'eleccions al Parlament des del Govern central quan cap llei no don cobertura a això... En fi.)

Tornem al tema. En Puigdemont demanarà permís al jutge Llarena. El més probable és que el jutge Llarena li doni permís, però a condició que en Puigdemont s'ha de presentar davant seu, cosa que implica la detenció i la més que probable entrada a presó provisional. És a dir, tindríem el president elegit, però a presó, i el rei es negaria a signar el decret de nomenament perquè és a presó.

A tot això ha aparegut la notícia que la CUP, ERC i JxC volen impulsar una Assemblea Constituent (és a dir, que hi serien tots els diputats, regidors, alcaldes, etc.).

Cap on porta tot això? No aposto mai, però faré una aposta: l'estiu del 2018 és probable que s'acordi un referèndum d'independència (a fer a la tardor o hivern).

Evidentment, aquest pronòstic pot fallar. Però, tal com ho veig, és l'única sortida al conflicte polític. Per tant, és la que té més números de materialitzar-se.

Ho argumento.

1) Final de gener del 2018: en Puigdemont demana permís al jutge Llarena per a assistir al ple d'investidura, seguint el marc fixat pel TC (malgrat que el TC s'ha extralimitat).

2) El jutge Llarena li don permís, però alhora el detindrà i empresonarà. En aquest escenari, encara que el Parlament esculli president en Puigdemont, el rei es negarà a signar el decret de nomenament.

(El que farà el rei ens porta a un buit legal, que complica més la ja complicada situació d'ara. Però, atenció!, que el rei es negui a signar el decret de nomenament --que és una evident irresponsabilitat per part seva-- ens visualitza el que som: una república! Si el cap d'Estat monàrquic es nega a complir les seves funcions, ens cal un altre cap d'Estat.)

3) Segurament, en Puigdemont no assistirà al ple per les condicions que imposa en Llarena i el risc de ser empresonat.

4) 30-1-2018: el ple d'investidura es fa però s'ha d'aturar perquè no hi ha present el candidat.

5) Ergo el 30-1-2018 s'activa el termini de 2 mesos per a trobar president. Així, si el 30-3-2018 no hi ha president, es convoquen automàticament eleccions al Parlament.

(Noteu una diferència. Una cosa és que ERC i JxC no es posessin d'acord per a investir un president, i això comportés una nova convocatòria electoral. Això desanimaria el votant independentiste. Però l'altra és que es convoquin noves eleccions perquè l'Estat espanyol activa tots els ressorts i fins i tot retorça la llei per tal d'impedir que en Puigdemont segueixi de president. Això és un afront de l'Estat espanyol cap a la ciutadania catalana que ha votat el 21-12-2017. Per tant, l'escenari és diferent.)

6) Un cop s'activi el rellotge dels 2 mesos, hi haurà pressions de l'establishment (és a dir, el Govern espanyol, grans empresaris catalans, La Vanguardia) perquè surti un nou candidat i sigui escollit president. Hi ha 3 escenaris possibles: 
   a) ERC pressiona JxC perquè posi un altre candidat damunt la taula, beneït pel Govern espanyol.
   b) ERC presenta un candidat, amb l'esperança que JxC i/o CUP i/o els Comuns el votin. 
   c) Els unionistes tornen a intentar que n'Inés Arrimadas sigui escollida, amb el suport de C's, PSC, PP, Comuns i ERC.

7) Davant d'aquests 3 possibles escenaris, pronostico que:
   a) JxC dirà que NO presenta cap candidat alternatiu (mal que li pesi a l'establishment i al sector dur d'ERC). 
   b) ERC (més ben dit: la direcció d'ERC) pot estar temptada de presentar un candidat, que podria rebre suport dels Comuns i fins del PSC. Però JxC dirà que no hi don suport. El més probable és que la CUP tampoc hi doni suport. Per tant, és una via morta. (Si ERC rebés el suport de partits unionistes per a investir un president, vol dir que tampoc desplegaria una agenda republicana des de la Generalitat; i, si passés això, no cal que es presenti a les següents eleccions al Parlament: el seu electorat, majoritàriament, li girarà l'esquena i passarà a ser un grup minoritari.) És més: penso que si ERC fa una consulta a la militància sobre aquest tema, al gent dirà que no es pot acceptar el xantatge de l'Estat espanyol (en efecte: el president de la Generalitat el tria lliurement el Parlament d'entre els seus diputats, no el que digui un poder aliè). 
   c) N'Arrimadas no assolirà prou suports (com ja passa ara).

8) Així doncs, el 30-3-2018 es convoquen noves eleccions al Parlament. Se'n lamentaran alguns que donen prioritat a fer fora la intervenció de l'article 155 de la Constitució espanyola. Però acceptar un candidat que no sigui en Puigdemont implica acceptar que el Govern espanyol pot treure i posar presidents al seu gust, passant de la democràcia. I això és inadmissible.

9) Les eleccions serien més o menys 50 dies després, cap al 20-5-2018.

10) Pronòstic de participació de les eleccions del (aproximadament) 20-5-2018: cap al 80%, però molt lleument a la baixa respecte de les eleccions del 21-12-2017 (que van ser un xic superiors al 80%). Aquest molt lleu descens serà d'algun votant unioniste, que va veure com, a les eleccions del 21-12-2017, malgrat l'altíssima participació, no van poder derrotar l'independentisme (com diuen alguns mitjans europeus, ara mateix la flaire que se sent a Madrid és de derrota). Els votants independentistes tornaran a votar en massa.

11) Pronòstic de resultats de les eleccions del (aproximadament) 20-5-2018:
   a) En Carles Puigdemont (JxC) guanya. Traurà uns 2 o 4 diputats més respecte del 21-12-2017, i crec que pot superar C's com a primera força en vots. Aquest augment vindria d'alguns votants d'ERC però també d'algun votant dels Comuns. Per tant, uns 36-38 diputats (ara en té 34).
   b) ERC treu un resultat lleument a la baixa (per la lleu fuita de vots cap a JxC). Per tant, 28-30 diputats (ara en té 32). (Malgrat la fuita de vots, cal tindre present que ERC té una implantació territorial molt homogènia, i això pot fer que, a pesar de la davallada en vots, aguantin en diputats, com va passar a les eleccions del 2006, que malgrat davallar bastant en vots, van davallar poc en escons.)
   c) El PP perd uns quants vots més (dels que ja havia perdut el 2017) que passen a C's. Per tant, 2-3 diputats (ara en té 4), però amb el perill de passar a quedar fora del Parlament (perquè cal superar el 3% dels vots; penseu que a les eleccions catalanes del 2015 el PP va treure el 8,5% dels vots i el 2017 el 4%: si davalla una mica més entra en el 3%).
   d) C's fa un bon resultat, potser augmentant 1 escó o 2, però que li venen del PP. Per tant, cap als 37 diputats (ara en té 36).
   e) El PSC es queda igual (17 diputats), estancats en la seva mediocritat. Fins i tot podrien baixar un pèl, però seria poc.
   f) Els Comuns es queden igual en diputats o 1 menys, amb una lleu davallada de vots. Aquesta lleu davallada de vots van a JxC (pocs), ERC (encara menys) i la CUP (uns quants més). Per tant, 7-8 diputats (ara en té 8).
   g) La CUP treu uns resultats similars. Pot augmentar un xic en vots, però difícilment es traduiria en escons nous (tot i que no és descartable). Per tant, 5 diputats (com ara).
En resum: l'independentisme torna a guanyar i reté la majoria absoluta (tendent cap als 70, com el 21-12-2017). I podria assolir els 2.100.000 vots (el 21-12-2017 va obtindre'n 2.080.000).

12) Amb aquest resultat, només l'independentisme pot presentar candidatura a la presidència de la Generalitat.

13) En Puigdemont es tornarà a postular com a candidat a la presidència de la Generalitat. ERC no podrà negar-s'hi perquè, si ho fes, seria fer el joc a l'establishment i a l'Estat espanyol.

14) I en aquest moment és quan es fa palès que l'única via per a desencallar el conflicte Catalunya-Espanya és la negociació entre el Govern espanyol, d'una banda, i en Puigdemont i el seu programa polític, de l'altra. És el que vota la ciutadania!

15) Crec que serà en aquest moment (juny del 2018) que Europa intervindrà. Dirà a en M. Rajoy que no pot evitar el que vinc de dir (que l'única via per a desencallar el conflicte Catalunya-Espanya és la negociació amb en Puigdemont i el seu programa polític). Impedir-li ser president amb camàndules pseudojurídiques no soluciona res, ans al contrari. De fet, una repetició d'eleccions a final del 2018 previsiblement donaria el mateix resultat, i ens abocaria a una nova paràlisi.

16) Per què Europa intervindrà? Perquè la situació esdevindria caòtica des del punt de vista polític, i la prima de risc espanyola es dispararia tant que faria trontollar l'euro i tota l'economia europea. Si les autoritats europees i Alemanya van tremolar amb la crisi econòmica de Grècia, amb una crisi a Espanya (molt més gran) agafaran pànic. (Penseu que, fins al gener del 2018, el Banc Central Europeu ha comprat deute sobirà espanyol, i això ha fet que no s'encarís com s'hauria encarit per la crisi institucional Catalunya-Espanya. Però això un dia o altre s'acabarà.) A aquesta situació econòmica cal afegir-hi que durant el 2018 seguirà creixent el forat de la Seguretat Social espanyola (i això encara farà encarir més el deute espanyol) i els judicis per la presumpta corrupció del PP encara deterioraran més les institucions espanyoles. En resum, a Europa ja li anaven bé les eleccions del 21-12-2017: si guanyava l'unionisme (com es pensaven a Madrid), problema resolt. Però el vot de la gent diu que NO accepta aquesta via. Ergo cal una altra cosa. I l'única via és la negociació. Sense negociació hi ha crisi política aguda, que es pot traduir en inestabilitat (una cosa que Europa i Alemanya no volen).

17) Per tant, l'estiu del 2018 és factible que s'acordi un referèndum d'independència (a fer en uns mesos). I també que s'alliberin els presos polítics (n'Oriol Junqueras, en Joaquim Forn, en Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart) i que s'arxivin totes les causes judicials (incloses les que afecten n'Artur Mas per la consulta del 9-N o els professors com n'Hèctor López Bofill).

18) Evidentment, a en M. Rajoy se'l menjaran viu a Madrid, i dins al PP cauran llamps i trons. En M. Rajoy tindria l'opció de dimitir, però per a fer això cal intel·ligència política, i ell no en té. (Per posar en un exemple d'intel·ligència política dins l'unionisme, l'exministre García-Margallo.) Ara bé: en cas que dimitís, qui entrés de nou (fos un del PSOE, fos un del PP) tindria el mateix problema damunt la taula, i des d'Europa li assenyalarien el mateix camí: negociar amb en Puigdemont. El nou dirigent espanyol no podria escapar-se d'aquest destí.

19) En paral·lel, l'independentisme haurà vist reforçada la seva posició en 4 fets col·laterals.
   a) L'exili d'en Puigdemont a Brussel·les. S'ha vist que l'ha reforçat (la retirada de l'euroordre de detenció ho palesa: el Govern espanyol i la judicatura van témer que la justícia belga elsi tombés llurs arguments).
   b) Com més temps passin els presos polítics a la presó, més s'aniran esgotant els recursos a nivell espanyol... i per tant aniran a nivell europeu. I la justícia europea donarà la raó als presos polítics. Si els presos polítics acaben fora de la presó perquè ho diu un tribunal europeu, la persecució furiosa contra en Puigdemont quedarà en entredit.
   c) En mesos podem veure com es jutgen policies espanyols i alts càrrecs per la brutalitat policial durant el referèndum de l'1-10-2017. Una altra cleca a l'estratègia de l'espanyolisme.
   d) I, sobretot: el Parlament quedaria inactiu per mesos. Si no hi ha govern, no hi ha control de govern, ni pressupostos a aprovar. En aquest escenari, la creació de l'Assemblea Constituent podria vehicular les accions polítiques. Evidentment, el Govern espanyol i el TC miraran d'invalidar-la. Però alerta: el Parlament català, la Generalitat i l'Estatut es troben dins la Constitució espanyola, i per tant des de Madrid poden controlar-ho. Però una Assemblea Constituent està fora de la Constitució espanyola i per tant no poden controlar-la. I prohibir-la seria vetar la llibertat d'associació i reunió (un altre escàndol polític).

20) En resum: les possibles noves eleccions (si no hi ha president el març del 2018) poden ser la contesa final. Si l'independentisme aguanta (i crec que pot anar-hi molt fort), pot assolir un resultat històric. I amb aquestes noves eleccions al sarró de l'independentisme, a Europa ja no poden mirar cap a una altra banda. Cal trobar una solució i això passa per negociar sobre el programa polític d'en Puigdemont, que ha de conduir a un referèndum.

21) Cirereta: si el 2014 en M. Rajoy hagués acceptat un referèndum d'independència (tal com li va demanar el Parlament català), l'unionisme hauria pogut guanyar-lo. Però ara, amb tot el que ha passat des del setembre del 2017, han fet que l'independentisme pugui guanyar-lo. Això ens mostra la capacitat d'en M. Rajoy per a afrontar temes polítics: nul·la.

3 comentaris:

  1. préstec! préstec!! préstec!!!Busques una empresa de renom i acreditats préstec privat que ofereix préstecs per a la vida oportunitat.Oferim tot tipus de préstecs en un molt ràpida i fàcil manera, préstecs personals, préstecs per a automòbils, préstecs hipotecaris, préstecs per a estudiants, préstecs comercials, préstecs d'inversió, consolidació de deute i molt més.Han estat rebutjades pels bancs i altres institucions financeres?Necessita un préstec de consolidació o una hipoteca? No es veuen més com som aquí per fer tots els seus problemes financers d'una cosa del passat.Podem donar fons a particulars i empreses que necessiten ajuda financera a un ritme del 2%.Cap número de la seguretat social necessari i cap comprovació de crèdit exigida, 100% garantit.Vull utilitzar aquest mitjà per informar-vos que oferim assistència fiable i de suport i estarem encantats d'oferir un préstec.Envia'ns un correu electrònic a: (anitagerardloanfirm@gmail.com) a demanar un préstec

    ResponElimina
  2. préstec! préstec!! préstec!!!Busques una empresa de renom i acreditats préstec privat que ofereix préstecs per a la vida oportunitat.Oferim tot tipus de préstecs en un molt ràpida i fàcil manera, préstecs personals, préstecs per a automòbils, préstecs hipotecaris, préstecs per a estudiants, préstecs comercials, préstecs d'inversió, consolidació de deute i molt més.Han estat rebutjades pels bancs i altres institucions financeres?Necessita un préstec de consolidació o una hipoteca? DAo no veu més com estem aquí per fer tots els seus problemes financers d'una cosa del passat.Podem donar fons a particulars i empreses que necessiten ajuda financera a un ritme del 2%.Cap número de la seguretat social necessari i cap comprovació de crèdit exigida, 100% garantit.Vull utilitzar aquest mitjà per informar-vos que oferim assistència fiable i de suport i estarem encantats d'oferir un préstec.Envia'ns un correu electrònic a: (mariannelson2012@gmail.com) a demanar un préstec

    ResponElimina
  3. Envia'ns un correu electrònic a: (mariannelson2012@gmail.com) a demanar un préstec

    ResponElimina

Tota opinió serà benvinguda, incloent-hi (més ben dit: sobretot) la discrepant; sempre, és clar, que sigui respectuosa amb tothom.