dijous, 3 de novembre del 2011

L’editorial Moll ens necessita; i nosaltres necessitem l’editorial Moll

L’Editorial Moll ens necessita. Aquest és el títol d’un apunt publicat al blog Si vivim, coses veurem, d’en Miquel Àngel Maria. Aquest blogaire ens anima a adquirir llibres d’aqueixa editorial. Vegem per què.

Moll és una empresa editora de Mallorca. Va ser creada per en Francesc de Borja Moll, gramàtic menorquí. Com a empresa és una peça molt important per al manteniment i la difusió de la cultura catalana a les Illes Balears-Pitiüses. La quantitat de llibres que ha publicat de temàtica històrica, geogràfica, lingüística, didàctica, etc., és considerable atesa la seva mida. Alguns són de gran importància per a la cultura catalana. Pensem en el Diccionari català-valencià-balear (10 volums), una obra magna que intenta recollir tot el vocabulari de tot el domini lingüístic català. O el Glossari general lul·lià (5 volums), d’en Miquel Colom, que recull i sistematitza el lèxic usat pel teòleg i filòsof medieval Ramon Llull. En Llull és un autor prolífic (en llatí i en català) de gran importància per al pensament europeu i molt creatiu a l’hora d’elaborar discurs, fins al punt que en les seves obres es documenten força mots derivats. Per cert que Moll va publicar un llibre meu, La composició culta en català, de l’any 2009. Hi descric un recurs que té el català per a crear paraules noves: recórrer a formants grecollatins, don surten vocables com cefalàlgia, fonoteca, hemorràgia, bivalve, etc. Tot i que el llibre se centra en el català, també és útil per a qualsevol llengua romànica, atès que totes disposen d’aquests recurs i l’usen igual que en català. (El que es veu a la portada és un bocí de l’aqüeducte romà de Tarragona, popularment conegut com a pont del diable, que permet fer un paral·lelisme entre arquitectura clàssica i llenguatge culte actual.)

Actualment l’editorial Moll té problemes financers i està en concurs de creditors. Els propietaris consideren que poden sortir-se’n; però lògicament la situació actual no és fàcil. Per això hi ha gent que s’ha decidit a comprar-los algun llibre. A vegades hi ha obres que ens poden interessar poc o molt, però acabem no comprant-les. Doncs potser ha arribat l’hora de comprar-ne, com a ajut envers una editorial que passa moments delicats. Com més llibres hagi venut Moll, més capacitat tindrà de fer front al concurs de creditors i continuar la seva activitat amb normalitat.

Si entreu al cercador (a la part dreta del web, on hi diu “cercar un llibre”) podreu trobar-hi una quantitat considerable d’obres, de temàtiques variades; incloent-hi contes infantils. Segur que algun llibre serà d’interès vostre, per poc que us interessi la cultura, la història, la llengua, etc. Tots els llibres que hi ha al catàleg, per antics que siguin, us els poden facilitar, ja que l’editorial no destrueix llibres antics (pràctica que es dóna en altres editorials grans).

Sí, l’editorial Moll ens necessita. Però no perdem de vista que la comunitat lingüística i cultural catalana també necessita l’editorial Moll. No ens podem permetre de perdre-la. La veu catalana ha de ressonar amb força -com ho fan altres veus en tot el planeta- i una manera de fer-ho és disposar d’un bon conjunt d’editorials (al costat, és clar, de presència en altres àmbits, com internet, la premsa, etc.). Moll és una peça fonamental d’aquest engranatge -la baula illenca, en podríem dir- i comprar-los algun(s) llibre(s) pot ajudar a fer que, en un futur, tiri endavant. Per tant, puc dir als qui responguin a aquesta crida que gràcies a la bestreta.

5 comentaris:

  1. www.editorialmoll.es .es???

    ResponElimina
  2. Tenen el mateix web ".cat", però redirigeix al ".es". Jo també penso que hauria de ser al revés (que ".es" porti a ".cat"), però què vols fer-hi.

    ResponElimina
  3. Comprar llibres sempre és necessari. A vegades, com en aquest cas, fins i tot és just i necessari.

    Un parell de pinzellades del panorama balear:

    http://joancalsapeu.blogspot.com/2011/11/el-pp-contra-la-literatura-catalana.html

    http://joancalsapeu.blogspot.com/2011/10/expulsio-i-extermini-del-catala-les.html

    ResponElimina
  4. Se que no te res a veure, pero cada vegada costa mes engrescar-se amb els partits independentistes. SI darrera el Vota estelada...

    ResponElimina
  5. Anònim, entenc el teu neguit per SI, ja que el comparteixo. Potser ha arribat l'hora de definir una nova estratègia. Potser ja no hem de tindre una força independentista (o dues). Hem de tindre independentisme dins totes les forces que mogui les en principi no independentistes.

    ResponElimina

Tota opinió serà benvinguda, incloent-hi (més ben dit: sobretot) la discrepant; sempre, és clar, que sigui respectuosa amb tothom.